Allmänt

WordPress.com och WordPress.org

WordPress är en publiceringsplattform som gör det enkelt för alla att publicera online och ligger bakom miljontals webbplatser.

Innehållsförteckning

Översikt över alternativ

WordPress.com går att använda på tre olika sätt:

  • Helt värdbaserat med WordPress.com
  • WordPress.com med ett uppgraderat paket, t.ex. vårt Business-paket, som möjliggör funktioner på egen server, som tillägg och anpassade teman
  • Versionen med egen server, vars programvara är tillgänglig utan kostnad på WordPress.org. Detta kräver att du köper webbhotell hos en annan leverantör, t.ex. Bluehost, GoDaddy, osv. och installerar WordPress-programvaran där.
WordPress.com
Fokusera på ditt värdefulla innehåll och låt oss sköta resten.
WordPress.com Business-paketet
Få det bästa av två världar: den smidiga enkelheten hos en hanterad plattform medan du fokuserar på ditt innehåll.
WordPress.org
Kavla upp ärmarna och hantera din egen webbplats.
Kom igångStarta med BusinessBesök WordPress.org
Premiumwebbhotel, säkerhet och säkerhetskopia ingår. Du kan även uppgradera till en anpassad domän, som YourGroovyDomain.com.Din anpassade domän, premiumwebbhotel, säkerhet och säkerhetskopia ingår. Lika säker som WordPress.com, lika flexibel som eget webbhotell.Du måste hitta en server och utföra säkerhetskopiering och underhåll på egen hand. Vi erbjuder VaultPress för säkerhet och säkerhetskopiering.
Välj bland hundratals fantastiska teman. Skräddarsy det med anpassad design.Välj och anpassa något av våra hundratals olika teman eller installera ditt eget anpassade tema.Installera anpassade teman Bygg din egen med PHP och CSS.
Integrera din webbplats med Facebook, Twitter, Tumblr och andra sociala medier.Delningsfunktionerna ingår, oavsett om det är Facebook, Twitter, Instagram eller andra sociala medier.Installera ett tillägg, till exempel Jetpack, för att aktivera delning på din webbplats.
Populära funktioner som delning, statistik, kommentarer och frågeformulär ingår. Du behöver inte installera tillägg.Populära funktioner som delning, statistik, kommentarer och frågeformulär ingår.
Du kan installera tillägg för att utöka din webbplats funktioner (till exempel för att skapa din egen WooCommerce-butik).
Installera tillägg för att utöka din webbplats funktioner.
Personlig support och forumen på WordPress.com är alltid tillgängliga.En personlig startsession, livechatt och e-postsupport 24 timmar om dygnet, alla dagar.Besök våra supportforum på WordPress.org för att få hjälp.
Du måste registrera ett konto på WordPress.com och följa våra användarvillkor.Du måste registrera ett konto på WordPress.com och följa våra användarvillkor.Du behöver inte registrera dig på WordPress.org.
Kom igångStarta med BusinessBesök WordPress.org

Vilken version är rätt för dig?

Det beror till stor del på vilka funktioner din webbplats behöver ha!

Egen server/WordPress.org

Att driva din WordPress-webbplats på egen server kan vara kul och givande, men det kräver också viss teknisk kunskap och lägger större ansvar på dig, utgivaren. 

Du kan ladda ner WordPress-programvaran gratis på https://wordpress.org, men den måste installeras på en webbserver för att fungera. Du måste hitta och installera dina egna teman och tillägg

Många webbhotellsleverantörer erbjuder installation av WordPress med bara ett klick —här är några exempel. Det finns också många webbutvecklingsbyråer som har specialiserat sig på att bygga WordPress-webbplatser.

Hanterat webbhotell/Wordpress.com

WordPress.com är annorlunda. Här på WordPress.com behöver du inte ladda ner programvara, betala för en server eller hantera en webbserver. Du kan istället fokusera på ditt värdefulla innehåll och låt oss sköta resten.

Det är alltid gratis att publicera din webbplats här på WordPress.com, och betaluppgraderingarna finns till för att ge extra fördelar till din webbplats. Med dessa uppgraderingar kan du använda en anpassad domän (t.ex. my.blog), anpassa din webbplats utseende, ladda upp videoklipp i HD och mycket mera.

WordPress.com är ett kommersiellt företag som ägs av Automattic, ett företag som startades av grundaren av WordPress och bemannas av heltidsutvecklare, designers och supporttekniker. Automatticians (anställda på Automattic) bidrar ständigt till WordPress-programvaran, så att alla användare kan dra nytta av den.

WordPress.com är ett utmärkt val för bloggare, fotografer, konstnärer, rörmokare, läkare, restaurerare – nästan vem som helst. Tekniker som föredrar att behålla full kontroll över sin kod bör dock överväga att driva sin WordPress-installation på egen server. Vi tillhandahåller ett stort antal teman och inbyggd tilläggsfunktionalitet, så du kommer inte att behöva ladda upp egna  – men du kan göra det, om du har Business-paketet.

Måste jag ha egen server?

Du kanske har hört att du behöver ha egen server, eftersom det du vill ha inte finns tillgängligt när du har WordPress.com som värd. Det kan finnas fall där detta är sant, men du kan du uppnå de flesta av dessa saker med din WordPress.com-webbplats. Nedan följer en översikt över flera av de alternativ som finns tillgängliga med WordPress.com-webbplatser!

Jag behöver en webbplats, inte en blogg

På WordPress.com använder vi ”webbplats” och ”blogg” som utbytbara termer. Alla våra teman kan användas för antingen en webbplats eller en blogg. Ta en titt på den här videokursen för en genomgång om hur du ändrar layouten på ditt tema till ett format i webbplatsstil.

Jag behöver specifika funktioner, som SEO och alternativ för social delning

WordPress.com innehåller redan följande funktioner, så du behöver inte några tillägg från tredje part:

Vi har även över 200 anpassningsbara teman att välja från i vårt showcase för teman.

Jag behöver installera ett tillägg eller ett anpassat tema

Behöver din webbplats fler funktioner? Vill du använda ett tema som du har köpt någon annanstans eller som har utformats specifikt för dig?

Om funktionerna ovan inte uppfyller dina behov kan du installera anpassade tillägg och teman från tredje part som du har köpt någon annanstans genom att utnyttja vår Business-paketuppgradering. Du kan läsa mer om funktionerna som ingår i paketet här.

Jag behöver statistik och Google Analytics

WordPress.com-statistiken är inbyggd i varje WordPress.com-webbplats, från vårt gratispaket till vårt Business-paket.

Om du vill använda Google Analytics för mer djupgående data, kan du integrera det med en webbplats om du har WordPress.com Premium-paketet eller högre.

Jag vill tjäna pengar på min webbplats

Om du vill generera reklamintäkter har vi ett annonsprogram, WordAds. Du kan ansöka om WordAds här. Du kommer att behöva ett anpassat domännamn och din webbplats måste uppfylla minimikravet på trafik. Automatisk WordAds-registrering ingår dessutom i vårt Premium-paket.

Google AdSense och annan extern annonsering är tillåten för webbplatser med vårt WordPress.com Business-paket.

PayPal-knappar kan användas på alla WordPress.com-webbplatser. De lättanvända Betala med PayPal-knapparna är tillgängliga på webbplatser med WordPress.com Premium-, Business- och eCommerce-paket.

Affiliate-länkar kan användas på WordPress.com-webbplatser, förutsatt att de inte är det primära syftet med din webbplats.

Jag behöver support för min webbplats

WordPress.com är ett företag med dedikerad supportpersonal. “WordPress” i sig är en programvara med öppen källkod och stöds av frivilliga.

Om du behöver hjälp med att komma igång är det bäst att ha din webbplats på WordPress.com, där du kan få tillgång till support. Beroende på din uppgradering, erbjuder vi support via e-post, livechatt och/eller supportforum.

Jag behöver FTP- eller serveråtkomst

SFTP-åtkomst är för närvarande endast tillgängligt för webbplatser med vårt Business- eller eCommerce-paket. Mer information om FTP-åtkomst finns här. Vi har inte möjlighet att utöka PHP-gränser eller göra ändringar i centrala WordPress-filer.

Vi har dock alternativ för FTP-åtkomst på WordPress.com, vilka listas här.

Svårt att välja? Läs mer om WordPress.com och WordPress.org för att se vad som passar bäst för dig.

Fortfarande förvirrad?

Kontakta support.